Stramme orale bånd og OMFT

Stramme orale bånd og OMFT

Stramt tunge- og læbebånd


STRAMT TUNGEBÅND er til stor diskussion mellem forskellige faggrupper og et ukendt emne for mange.

Det er ofte spædbørn der bliver undersøgt for dette af sundhedsplejersken, især fordi amning er i fokus, men det kan også give problemer hos ældre babyer, børn og voksne.

Selvom mange spædbørn får klippet tungebånd, som helt spæd, så kan det sagtens stadig være stramt når de er ældre.

Vi er mange der går rundt med stramt tungebånd uden det volder de store problemer, mens andre har mange symptomer og store problemer. Det er en individuel vurdering af tungebåndet, tungens funktion og symptomer, der ligger til grund for et klip/laser eller ej.

Jeg tilbyder vurdering og undersøgelse af stramt tunge- og læbebånd i klinikken.


Jeg har ikke fået skrevet så meget information om emnet her på min hjemmeside, men på http://www.stramttungebnd.dk/ kan I læse meget mere om symptomer og indgreb.


Facebook gruppe, som er åben for alle:

Gratis gruppe - FOMP - Foreningen for Mundmotoriske Problemer

OMFT - Orofacial MyoFunktionel Terapi


OMFT er neurologiske øvelser, som støtter op om vores kraniofaciale udvikling, dvs træning af de orofaciale strukturer og funktioner omkring mund, ansigt og nakke.

Her i klinikken tilbyder en grundig funktionel undersøgelse, for at afgøre om OMFT, vil kunne have en afgørende bebtydning for dig eller dit barn. Herefter taler vi om hvordan et OMFT-forløb kan se ud og om der skal klippes stramme bånd i munden, undervejs i forløbet. Det er ikke altid at båndene skal klippes for at kunne opnå den ønskede effekt.

Et forløb til voksne og store børn fra 5 år, forløber over længere tid og kræver at man laver aktive øvelser 2 x 10 min om dagen og passive øvelser 30 min om dagen. Derfor er det vigtigt at du eller dit barn er i en periode, hvor der er overskud til at flytte fokus på øvelserne og tid til at lave øvelserne. Hos flere børn her i klinikken, er det ikke altid OMFT vi starter ud med, men derimod sansemotorisk træning og hjernestamme øvelser, da det er vigtigt at der er ro på nervesystemet for at kunne have overskud til at lære nye vaner. Jo mere vi kan automatisere og få kroppen til at gøre selv, uden yderligere fokus, jo mindre energi skal vi bruge på det.


OMFT kan være afgørende terapeutisk træning ved en lang række problemer, blandt andet:

- Åbent bid

- Snorken

- Mundånding og en mund, der ikke vil være lukket

- Spiseproblemer

- Synkeproblemer

- Søvnforstyrrelser

- Kæbesmerter

- Hovedpine

- Muskelspændinger

- Luftvejs problematikker

- Lav tunge position

- Tunge trust mønster


Her nedenunder kan du se 4 indikationer for mundmotoriske problematikker

4 hovedsymptomer:

  • Mundånding 
  • Åben mund
  • Lav tungeposition
  • Tungetrust synkemønster


Det vi derimod gerne skal kunne eller arbejde ho hen imod er de 4 grundprincipper.

4 grundprincipper:

  • Trække vejret gennem næsen
  • Læberne skal holdes lukkert
  • Tungen skal hvile i ganen, med tungespidsen placeret på spotpunktet, let bag fortænderne
  • Synke korrekt med tunge i ganen


Ovenstående principper er grundlaget for normal udvikling af mundmotorikken. Under den funktionelle undersøgelse, laver vi sammen individuelle målbare mål, som vi arbejder hen imod i OMFT-forløbet. Maj laver en vurdering fra start, om hvor mange gange forløbet vil løbe henover. For en voksen vil forløbet, som regel, vare omkring 12 sessioner/opfølgninger med 14 dages mellemrum. For børn vil det oftes være kortere forløb på 6-10 sessioner.


Hvis du ønsker at vide mere om træningen eller undersøgelsen, er du meget velkommen til at kontakte Maj på mail eller telefon. Det er også muligt at booke en 15 min. gratis telefonsamtale - så ved du kan komme igennem på telefonen.